pátek 27. dubna 2012

Second Rhapsody

Second Rhapsody se nikdy nezapsala do hudební historie jako autorova slavná Rhapsody in Blue. Já bych i přesto chtěla připomenout toto úžasné dílo, které jistě stojí za poslech..

Gershwin a Koussevitzky při studiu notového zápisu Second Rhapsody 

Velkým příznivcem Gershwina byl také Serge Koussevitzky, který byl v 30. letech 20. století šéf dirigentem Bostonských symfoniků. Sám Gershwin přepracoval svou krátkou New York Rhapsody a přejmenoval ji jednoduše na Second Rhapsody. Celou kompozici dokončil v únoru 1931, kompletní orchestrace byla hotová o tři měsíce později. 

29. ledna 1932 téměř patnáctiminutovou skladbu premiérově uvedl v Bostonu Koussevitzky se svým orchestrem, Gershwin se sám ujal klavírního partu. V New Yorku byla skladba uvedena v únoru 1932. Většina kritiků chválila Gershwinovu precizní hru a techniku. Samotná skladba vyzněla bohužel naprázdno; podle tehdejšího tisku byla naprosto neinspirativní imitací Rhapsody in Blue.

Second Rhapsody je dílem génia, jehož díla nebyla většinou v době skladatelova života zcela pochopena. Sám Gershwin říkával, že jako skladatel vážné hudby se můžete v Americe prosadit a být uznávám jenom tehdy, pokud jste Evropan a nebo mrtvý, nejlépe ovšem oboje...



Dnes je tomu jinak. Existuje hned několik nahrávek, které stojí za zmínku. K mým favoritům patří bezesporu zvukový záznam z roku 1931 se samotným Gershwinem u klavíru. Z novodobých verzí mohu doporučit nahrávku San Francisco Symphony, která byla natočena v roce 1998 u příležitosti 100. výročí narození George Gershwina! Přeji všem příjemný poslech...