středa 9. června 2010

Videotéka - Un Ballo in Maschera, Teatro Real Madrid, 2008

Verdiho operu Maškarní ples v době vzniku a před jejím uvedením (premiéra 17.2.1859 v Římě) provázely peripetie. Kontroverzní námět - dle skutečných historických událostí zpracovaná divadelní hra o vraždě krále Gustava III. dramatika Eugéna Scribeho se stala předlohou libreta Antonia Somma, které zpracoval pro Verdiho. Díky zásahu cenzorů byli autoři přinuceni k úpravám, k přesunutí děje opery ze Stockholmu 18. století do Bostonu 17. století , z krále Gustava III. se stává Riccardo, hrabě z Warwicku. Nutno ještě dodat, že v Paříži roku 1861 se hrála verze, jejíž děj byl přesunut do Neapole, titulní postavou zde je Riccardo, vévoda Olivares. Dnes se na jevištích hrají verze "bostonská" nebo "stockholmská".
Teatro Real Madrid použilo ve spolupráci s režisérem Mario Martonem verzi "bostonskou", přičemž děj byl posunut do 19. století. Inscenace je tradiční, ničím nevybočuje z klasického standardu. Efektní se zdá být ve 3. dějství použití zrcadel nad jevištěm při plesové scéně. V dolní části na jevišti se odehrává hlavní děj, v horní části se odráží obraz malého orchestru a tanečníků a dokresluje tak atmosféru.
Proč vlastnit toto DVD? Důvodem je obsazení titulních dvou představitelů, výkon orchestru a sboru - to zejména.
Riccardo Marcela Álvareze má vtip, ale i vášeň, rozhodnost a charakter. Álvarez má nádhernou barvu hlasu a dle mého názoru patří k absolutní top špičce ve verdiovském repertoáru.
Role Amélie též absolutně sedla Violetě Urmaně, která jí dala potřebnou naléhavost a ženskou něhu. Navíc mě vždycky potěší když mezi ústřední dvojicí funguje "chemie" a kromě pěvecké je naplněna i herecká stránka, což se v tomto případě naplnilo.
Elena Zaremba dala vědmě Ulrice potřebnou dávku tajemna, pěvecky si s partem poradila, ale její hlas už má na několika místech vibrato.
Marco Vratogna v roli Renata podal slušný výkon, podtrhla bych zejména 3. dějství (včetně árie "Eri tu", kde podváděného manžela sehrál přesvědčivě).
Třešničkou na dortu je rozšafný Oscar Alessandry Marianelli. Po všech stránkách vynikající.
Orchestr pod vedením Jesuse Lópeze Cobose je dokonale sehraný.

Giuseppe Verdi: Un Ballo in Maschera
Teatro Real Madrid 2008
Riccardo .................. Marcelo Álvarez
Amelia ..................... Violeta Urmana
Renato .................... Marco Vratogna
Ulrica ...................... Elena Zaremba
Oscar ...................... Alessandra Marianelli
Orchestr a sbor Teatro Real Madrid
Dirigent .................. Jesus López Cobos
Režie ....................... Mario Martone
Vydavatel: Opus Arte

Celkové hodnocení ... 80 %