pondělí 8. února 2010

KRÁSNÉ HLASY - 2. část - Dana Burešová

Milí operní přátelé, jak jsem již v minulém týdnu psala, 2. část KRÁSNÝCH HLASŮ patří paní Daně Burešové.




Dana Burešová vystudovala zpěv na Pražské konzervatoři u profesorky Brigity Šulcové.
V pátém ročníku konzervatoře se stala sólistkou divadla v Českých Budějovicích, kde její první rolí byla Zerlina v Mozartově Donu Giovannim. Zde také zpívala Adélu v Straussově Netopýrovi, Kuchtíka v Dvořákově Rusalce a Esmeraldu ve Smetanově Prodané nevěstě.



Mařenka v nejnovější inscenaci Prodané nevěsty (Bedřich Smetana) v ND v Praze

Po vítězství v konkurzu na roli Mařenky v Prodané nevěstě je od sezóny 1992/1993 stálou členkou souboru ND v Praze. Od té doby na jevišti vytvořila hlavní role ve významných operních dílech českého i světového repertoáru.





Vendulka (Hubička - Bedřich Smetana)

Se souborem opery ND Praha Dana Burešová několikrát absolvovala turné po Japonsku (Rusalka, Kouzelná flétna, Figarova svatba), kde hostovala rovněž v roli Alžběty ve Wagnerově Tannhäuserovi a jako Mařenka v Humperdinckově opeře Perníková chaloupka.
Hlavní roli ve Smetanově Prodané nevěstě ztvárnila v inscenaci opery v Baltimore. Na Sardinii zpívala Jitku ve Smetanově Daliborovi, v Las Palmas Dvořákovu Rusalku.




Micaela (Carmen - G. Bizet)

Pod vedením dirigenta Johna Fioreho se v loňské sezóně představila jako úžasná Taťána (nová inscenaci Evžena Onegina v ND v Praze). Její herecké a pěvecké umění mě osobně zcela uchvátilo. (poslední repríza Evžena Oněgina v této sezóně se koná 11.2. 2010)




Taťána (Evžen Oněgin), Národní divadlo v Praze






při závěrečném potlesku s Borisem Statsenkem (Oněgin) a dirigentem Johnem Fiorem


Kromě operní činnosti Dana Burešová úspěšně rozvíjí svou činnost koncertní a uplatňuje se na nahrávkách operních děl i písní. S Pražským komorním orchestrem nazpívala Smetanovy Večerní písně. Pro vydavatelství Supraphon nahrála CD s písněmi Vítězslavy Kaprálové. Na Pražském jaru vystoupila pod taktovkou Vladimira Ashkenazyho v roli pro soprán v Zemlinského Lyrické symfonii. Jako Fekluša v Její pastorkyni a 2. žínka v Rusalce účinkuje v nahrávkách těchto oper dirigovaných Sirem Charlesem Mackerrasem.


v roli Alžběty (Tannhäuser) v ND Brno


V roce 2008 Dana Burešová získala Cenu Thálie za mimořádný ženský jevištní výkon v roli Alžběty ve Wagnerově opeře Tannhäuser.




s cenou Thalie 2008


Od loňského roku je také jednou z Rusalek (nová režijní inscenaci Jiřího Heřmana v Národním divadle v Praze). V letošní sezóně můžete Danu Burešovou vidět a slyšet v roli Paskaliny v opeře Hry o Marii Bohuslava Martinů. Tuto novou inscenaci mohu všem jenom doporučit! Kde můžete dále paní Burešovou vidět a slyšet? Mimo operních představení, která jsou detailně rozepsána na webových strankách Národního divadla http://www.narodni-divadlo.cz/, to bude 15. a 16. 4. například také kantáta V. Nováka BOUŘE pro sóla, sbor a orchestr. Koncert se uskuteční v pražském Rudolfínu. Lístky jsou stále v prodeji. Paní Burešové přejeme do budoucna mnoho zdraví, úspěchů a krásných rolí.