úterý 8. března 2011

Videotéka - Sondheim: Sweeney Todd


Geniální dílo z dílny Stephena Sonheima mělo svou premiéru v roce 1979 v New Yorku. V původní inscenaci se v hlavní roli představila Angela Lansbury jako Mrs. Lovett. Len Cariou nezapomenutelně ztvárnil Sweeneyho Todda. 

Todd se stal hitem! V dalších letech obletěl krvelačný holič celý svět. Z nedávných produkcí vzpomeňme například na inscenaci chicagské Lyric, kde se v hlavní roli představil Bryn Terfel. Další vydařenou verzí byl broadwayský revival z roku 2005.

Dnes bych se ráda zastavila u DVD záznamu, který byl natočen během amerického turné v roce 1982. V první řadě bych podotkla, že Sweeney Todd je opera a ne muzikál. Stephen Sondheim byl vždy řazen do škatulky muzikálových skladatelů, což může být do jisté míry pravdivé. Ne ale v případě Sweeney Todda, který je nejen podle mého názoru jeho životním dílem. 

Dramatický děj příběhu nás zavádí do Londýna roku 1846. Benjamin Barker přichází po letech zpět do města, kde prožil šťastné chvíle s dcerou a ženou, které navždy ztratil. A chce se mstít za veškeré nepravosti. To také dělá. Jako pan Sweeney Tood si otevře holičství, kam pomalu ale jistě láká své zákazníky. Ti ovšem nikdy nevyjdou ven živí... 



A nyní k výkonům. Angela Lansbury je jasnou hvězdou celé inscenace. To jistě nejenom proto, že se v roli bezcharakterní Mrs. Lovett představila při premiérovém uvedení. Nadevše vyniká její černý humor a především bezchybný londýnský "cockney" přízvuk. George Hearn patříl v 80. letech k jednomu z nejžádanějších a nejuznávanějších umělců Broadway. Jeho herecké pojetí Todda je tak reálné, že mu uvěříte naprosto cokoliv (viz video ukázka).

Stephen Sondheim: Sweeney Todd

Režie: Terry Hughes, Harold Prince
Autor původní divadelní hry: Christopher Bond
Autor knižní předlohy: Hugh Wheeler

Benjamin Barker (Sweeney Todd).............George Hearn
Mrs. Lovett  ..........................................Angela Lansbury
Judge Turpin .........................................Edmund Lyndeck
Johanna.................................................Betsy Joslyn
Anthony Hope.........................................Cris Groenendaal

Hodnocení ................... 85 %