sobota 8. září 2012

Musikfest Berlín - zahajovací koncert představil Charlese Ivese nově!


Pro zahajovací koncert letošního festivalu "Musikfest Berlin" si Mahler Chamber Orchestra v čele s charismatickým americkým dirigentem Kentem Naganem vybrala hudbu amerického skladatele Charlese Ivese (1874 - 1954). Nejednalo se však o pouhou interpretaci známých skladeb, během večera zazněly i dvě světové premiéry orchestrálních verzí Ivesových písní. Ives je autorem celkem 114 písní, složil je s klavírním doprovodem. Prvním, kdo se rozhodl vytvořit orchestrální verzi pěti písní, byl americký skladatel John Adams. Mahler Chamber orchestra nyní pověřilo dva další současné skladatele - Rakušana Georga Friedricha Haase a Japonce Toshio Hosokawu orchestrací dalších 10 písní. Posluchačům se tedy naskytla jedinečná možnost porovnat odlišné přístupy těchto tří skladatelů.


Jako první zazněly písně v orchestrální verzi Georga Friedricha Haase. Charakterizovala je převážně bohatá orchestrace a dramatičnost, podtržená žesťovou sekcí a bicími, bohužel občas na úkor slyšitelnosti pěvců. Naproti tomu Toshio Hosokawa vytvořil hudebně velmi plastické obrazy, zvýrazněné i přírodními zvuky, např. větrem, s bohatou dynamikou, navozující velmi věrně atmosféru jednotlivých písní. Jeho hudba, která nezapře vliv japonské hudby, jakoby nepřetržitě plynula v čase, občas přerušená okamžiky naprostého ticha, ve kterém mohou doznít pocity z právě slyšeného. V orchestraci Johna Adamse, který má ze všech tří skladatelů nejblíže prostředí, ve kterém písně vznikly a kterého se týkají i texty, bylo možno rozpoznat ozvěnu typické americké hudby - od lidových písní přes muzikály.


V interpretaci písní se střídali americký barytonista Thomas Hampson s izraelskou sopranistkou Chen Reiss. Hampson je ne nadarmo považován za jednoho z nejlepších interpretů písňové tvorby na světě. Že je doma nejen v písních Gustava Mahlera, ale i v písních rodné Ameriky, dokázal jako vždy působivou interpretací, promyšlenou a procítěnou do posledního detailu.


Rámcem písní byly dvě orchestrální skladby - na úvod zazněl Orchestral set No. 2 a závěr koncertu tvořila pětivětá Symfonie č. 2.

Všechny skladby sklidily bouřlivý ohlas nadšeného publika, které neodradila ani nezvyklá délka koncertu (dvě a půl hodiny).


Musikfest Berlin, 31. 8. 2012

Mahler Chamber Orchestra, dir. Kent Nagano

Baryton - Thomas Hampson

Soprán - Chen Reiss




Program:

1) Orchestral Set No. 2


2) Pět písní v orchestraci Georg-Friedricha Haase

č. 11 z "Lincoln, the Great Commoner"

č. 27 z "The Swimmers"

č.103 - The White Gulls

č.104 - Two Little Flowers

č.57 - Mists


3) Pět písní v orchestraci Toshio Hosokawy - Scenes from My Childhood

The Things Our Fahters Loved

Songs My Mother Taught Me

Tom Sails Away

Memories - a)very pĺeasant, b) very sad

The Housatonic at Stockbridge

-----

4) Pět písní v orchestraci Johna Adamse

Cradle-Song, Serenity, Thoreau, Down East, At the River

5) Symfonie č. 2