úterý 27. dubna 2010

Její pastorkyňa v ND v Praze - pozvánka na poslední reprízu v sezóně 2009/2010

Stalo se Vám někdy, že během operního představení cítíte něco zcela mimořádného? Jako byste byli součástí samotného příběhu - jednou z postav prožívající utrpení a strasti života přímo na jevišti? Málokteré operní dílo tohle u obecenstva vyvolá...

Poslední nastudování Její pastorkyně v Národním divadle v Praze toto kouzlo má. Již od prvních taktů jste součástí díla - ať chcete nebo ne.



Opera začíná zcela prostě na prahu obydlí, odkud vychází Jenůfa. S láskyplným a starostlivým výrazem ve tváři se obává o Števu- svého milého, kterého mají naverbovat. Nestane se tak. Števa se vrací s muzikanty a místní omladinou zpět do vesnice. Napůl opilý a v bujaré náladě laškuje s místními děvčaty. Již zde začíná Jenůfčino utrpení, před kterým ji varuje její pěstounka Kostelnička. Števův nevlastní bratr Laca, který Jenůfu miluje, může prozatím jen smutně přihlížet tomu, jak Jenůfa klečí u opilého Števy a snaží se uklidnit všechny kolem. A možná v tomto okamžiku už také sebe, protože vnitřně začíná bojovat se svým osudem. S osudem, který ji má přinést tolik utrpení.

Kostelnička potají schovává Jenůfu, která porodí malého chlapce. V domnění, že odjela do Vídně, je prozatím celá vesnice. Dítě je na světě, otec malého Števušky se nepřichází na syna ani podívat. Má strach? Snad i výčitky? Při scéně, kdy Kostelnička Števu na kolenou prosí, aby se na dítě alespoň podíval, jde divákům mráz po zádech. On ale odmítá. Je to opravdu pouze tím, že má Jenůfa zohyzděnou tvář, kterou ji pořezal Laca? Má snad obavy ze zodpovědnosti a ostudy? Utíká ze stavení ve chvíli, kdy zaslechne zpovzdálí Jenůfčin hlas.

V posledním dějství vidíme přípravu svatby Jenůfy s Lacou. Během příchodu gratulantů z vesnice vtrhne do světnice Jano s hrůzostrašnou novinou o utonulém dítěti, které našli ostatní zamrzlé v ledu. Kostelnička je na pokraji šílenství. Jenůfa s hrůzou zjišťuje, že mrtvé dítě je její vlastní syn. Všichni přítomní odsuzují Jenůfu za tento hrozný čin až do chvíle, kdy Kostelnička přizná svou vinu a všem sděluje, že dítě donesla k řece a utopila ona sama. Jenůfa své pěstounce i po tom všem odpouští. Lacovi nabízí svobodu, nový život plný štěstí a lásky.

Poslední repríza opery se uskuteční 14. 5. 2010. Určitě si toto představení nenechte ujít, hned tak na něj nezapomenete....

Dirigent: Ondrej Lenárd
Režie: Jiří Nekvasil
Scéna: Daniel Dvořák
Kostýmy: Daniel Dvořák

Osoby a obsazení:
Stařenka: Lenka Šmídová
Laca: Tomáš Černý
Števa: Valentin Prolat
Kostelnička: Eva Urbanová
Jenůfa: Dana Burešová
Stárek: Vratislav Kříž
Rychtář: Luděk Vele
Rychtářka: Jitka Soběhartová
Pastuchyňa: Stanislava Jirků
Karolka: Alžběta Poláčková
Jano: Michaela Šrůmová
Barena: Lívia Obručník Vénosová
Tetka: Hana Beranová / Romana Kajzlerová
Muž: Pavel Novák / Jindřich Průša