pondělí 4. září 2017

Národní divadlo moravskoslezské zahajuje 99. sezónu!


Letos už po osmé otevře divadelní sezónu Národního divadla moravskoslezského tradiční GALAVEČER K ZAHÁJENÍ SEZÓNY, který se v tomto roce opět uskuteční po dva večery – 9. a 10. září v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Jedná se o jedinečný a jediný program NDM, ve kterém se najednou setkají všechny 4 umělecké soubory Národního divadla moravskoslezského, aby v žánrově pestrých ukázkách představili právě začínající sezónu.
Zatím Vám můžeme prozradit, že se můžete těšit na mezihru z opery Lady Macbeth Mcenského újezdu Dmitrije Dmitrijeviče Šostakoviče nebo árii z opery Lazebník sevillský!!! v přebásnění Jaromíra Nohavici. Milovníky tance jistě potěší fragment z choreografie O Balcão de Amor světově proslulého choreografa Itzika Galiliho a ukázky z baletu Tři mušketýři, který měl v minulé sezóně světovou premiéru. Fanoušci hudebního divadla mohou mít radost, že uslyší první hudební ukázky z výpravného romantického muzikálu Borise Urbánka, Jaromíra Nohavici, Šimona Cabana a Jiřího Joska Romeo a Julie a ukázky z muzikálu Andrewa Lloyda Webbera Cats (Kočky). To vše proběhne mezi návštěvami vtipné psychoterapeutické ordinace pánů Freuda a Junga v podání činohry NDM.




Mimo zmíněné tituly pro Vás Národní divadlo moravskoslezské připravilo jedinečnou nabídku celkem 17 premiér, které jsou přichystány od září 2017 do června 2018. Ideální šancí, jak nepropásnout žádný z nových titulů, je zakoupení PŘEDPLATNÉHO 2017/2018, které je stále v prodeji.

Symbolem 99. sezóny je krásné červené jablko, do kterého máte chuť se s radostí zakousnout. A proč výtvarník Jiří Šigut zvolil jako vizuál právě jablko a slogan: „Svěží už od roku 1907!“? Městské divadlo (dnešní Divadlo Antonína Dvořáka) bylo před 110 lety dne 28. září slavnostně otevřeno večerem, jehož součástí byla premiéra hry Friedricha Schillera Vilém Tell. Výročí budovy Divadla Antonína Dvořáka bude připomenuto v rámci jedinečného představení – 28. září v 18.30 hodin začne na jevišti Divadla Antonína Dvořáka komponovaný večer 110 LET DIVADLA ANTONÍNA DVOŘÁKA VE 110 MINUTÁCH, ve kterém bude každý uplynulý rok symbolizován jednou minutou jevištního času. V tomto zrychleném toku dějin budou mít diváci možnost sledovat uplynulé události během 110 minut. Formou vyprávění, tance, hereckých a kostýmních výstupů, divadelních obrazů, projekcí či abstraktních výjevů budou ztvárněny různé události, které se váží k danému roku a budově Divadla Antonína Dvořáka. Některý rok bude představen velkou historickou událostí národních rozměrů, jiný! třeba drbem z dámské šatny nebo jinou historkou ze zákulisí. Nechte se překvapit, co vše tým inscenátorů připraví a co vše se v ten den stane během neopakovatelného večera.

Budeme rádi, když budete součástí 99. divadelní sezóny NDM!