pátek 16. června 2017

PŘÍMÝ PŘENOS Z NÁRODNÍ OPERY V PAŘÍŽI - LA CENERENTOLA (ROSSINI) 20. 6. 2017, 19h30

Francouzský institut v Praze pokračuje ve vysílání své řady přenosů oper a představení. Národní opera v Paříži LIVE uvede 20. června Popelku. V létě připravujeme novou řadu záznamů z festivalu v Aix-en-Provence a 13. července jako doprovodný program festivalu Letní slavnosti staré hudby záznam barokní opery Měšťák šlechticem.


"Než karneval skončí budou mou Popelku všichni milovat…," řekl Rossini v roce 1817 po neúspěšné premiéře zcela přesvědčený o tom, že z ošklivého káčátka se nakonec vyklube krásná labuť. A budoucnost mu dala za pravdu. Přitom skromná služebná snící o tom, že půjde na ples, přišla v opeře o všechny magické triumfy, které měla v povídce od Perraulta – v opeře nenajdeme vílu, jež by mávnutím kouzelné hůlky proměnila myši v koně, krysy v kočí, ještěrky ve sluhy. A neztratí střevíček, ale náramek, který mimochodem kráska záměrně nechá svému princi, aby ji našel. Osvícenectví se již rozzářilo po celé Evropě, avšak Cenerentola se zaměřuje na to nejpodstatnější : konfrontovat se se sebou sama v jiném společenském postavení a pod hadry najít krinolínu. Guillaume Gallienne, člen Comédie Française, režíruje svou první operu.

LA CENERENTOLA - POPELKA
Hudební nastudování Ottavio Dantone
Režie Guillaume Gallienne
Scéna Éric Ruf. Kostýmy Olivier Bériot
Orchestr a sbor Národní opery v Paříži
Nastudování v italském originálu, francouzské a české titulky

Don Ramiro: Juan José De León
Dandini: Alessio Arduini
Don Magnifico: Maurizio Muraro
Clorinda: Chiara Skerath
Tisbe: Isabelle Druet
Angelina: Teresa Iervolino
Alidoro: Roberto Tagliavini

Francouzský institut v Praze připravil na léto speciální program "Operní léto v Kině 35" - od baroka po současnost, opery z Festivalu v Aix-en Provence a další záznamy francouzských představení. Produkce z Aix-en Provence je zdarma. Program Operního léta v Kině 35.