středa 26. dubna 2017

Smetanův operní skvost Tajemství v Ostravě!



 
Po nedávných inscenacích oper Bedřicha Smetany – Čertova stěna (2014) a Braniboři v Čechách (2016) – se na ostravské jeviště nyní dostává předposlední dokončená opera již těžce nemocného Bedřicha Smetany Tajemství, která bývá považována za jeho nejlepší operní kompozici! Inscenace je připravována pro uvedení kompletního cyklu Smetanových oper Smetanovský operní cyklus 2024.

V roce 2024 uplyne dvě stě let od narození Bedřicha Smetany a připomeneme si i sté výročí Roku české hudby, jehož základ byl ostatně položen v roce 1924 také ke Smetanovu výročí. V rámci připravovaného Smetanovského operního cyklu přivedlo NDM na jeviště Divadla Antonína Dvořáka již poslední dokončenou Smetanovu operu Čertova stěna (2014) a prvotinu Braniboři v Čechách (2016), nyní následuje Tajemství (2017). 
 

 Lucie Kašpárková (Blaženka, dcera Malinova), Ondřej Koplík (Vít, syn Kalinův, myslivec); Foto: Martin Popelář 

Jádrem komických oper Bedřicha Smetany bývají komplikace provázející ústřední milenecký pár, v pozdních operách přetavený směrem ke zralým a většinou o to problematičtějším vztahům. „Tajemství je opera o vztazích, konkrétně o okolnostmi přetrženém vztahu Kaliny a Rózy, který se po dvaceti létech komplikovaně urovnává, přičemž na povrch vyplouvají staré křivdy, animozity, osočování a emoce. Tento osobní konflikt dokonce přerůstá v nevraživost celých rodin a jejich příznivců a málem rozbije i začínající vztah mladého páru Blaženky a Víta. Až sestup do podzemí spojený s bezprostředním ohrožením života přiměje Kalinu vidět věci z jiné perspektivy,“ uvádí režisér inscenace Tomáš Studený.
„Naše inscenace je tradičně zasazena do prostředí romantického Bezdězu, vonícího chmelem, propleteného rostlinným motivem upomínajícím na purpurové maliny a zelenobílé kaliny,“ doplňuje dramaturgyně Eva Mikulášková.


Josef Škarka (Bonifác, vysloužilec, Kalinův výměnkář), Lucie Kašpárková (Blaženka, dcera Malinova), Anna Nitrová (Panna Róza, sestra Malinova), Martin Gurbaľ (Malina, konšel);  Foto: Martin Popelář

Svatopluk Sem (Kalina, konšel); Foto: Martin Popelář

V rámci snahy o co nejkvalitnější vyznění díla posílil soubor opery sbor bezmála o šedesát členů a přizval také členy Operního studia NDM a baletu NDM. Diváci se mohou na Smetanovy barvité harmonie i na ztvárnění v „klasickém duchu“.
Hudebního nastudování se ujal hudební ředitel opery NDM Jakub Klecker, sbory vede Jurij Galatenko, kostýmy navrhla Eva Jiřikovská. Autorem scény je scénograf, kostýmní výtvarník a člen souboru činohry David Janošek: „Význam podstaty tajemství, které v sobě automaticky nese zvědavost, hledání, pátrání, cestu za poznáním, jsme zakódovali i do tvaru a rozložení jeviště samotného – rozehráváme hru na jevišti, pod jevištěm… cest je spousta. Tam všude a ještě dál může být ukryto tajemství; tajemství, o kterém hrajeme, procesí odněkud někam, cesta, kterou musíme představením urazit, abychom přinejmenším tajemství této opery odhalili,“ říká.

V hlavních rolích se divákům představí Martin Bárta / Svatopluk Sem (Kalina), Lucie Hilscherová / Anna Nitrová (Panna Róza), Martin Gurbaľ / Pavel Vančura (Malina), Lucie Kašpárková
/ Jana Sibera (Blaženka), Tomáš Černý / Ondřej Koplík (Vít) a další.
Premiéry se uskuteční 27. a 29. dubna v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.