pátek 3. června 2016

Opera Braniboři v Čechách jako součást Smetanovského operního cyklu 2024


Poslední operní premiérou sezóny se stává první opera Bedřicha Smetany Braniboři v Čechách. Historická zpěvohra o třech aktech z roku 1866 je nastudována pro uvedení kompletního cyklu Smetanových oper / Smetanovský operní cyklus Ostrava 2024.

Děj opery se odehrává rok po úmrtí krále Přemysla Otakara II., kdy do Čech vtrhl a zpustošil je markrabě Ota Braniborský. Nastala doba bídy, kdy se vzchopil český národ k odboji. Údernost slov společně s davovými revolučními scénami chudiny se v opeře snoubí s romantickým příběhem o lásce a šťastné záchraně demokratických ideálů: „Opera je všeobecně známá masovými scénami lidu, které spolu s baletem, osvobozeneckou tematikou a romantickým patosem Smetana nejspíše přejímal ze vzoru francouzské velké opery, která byla v Praze v tomto období velice populární. Tímto dílem se cíleně přihlásil k českému obrozenectví a politickému programu národní emancipace,“přibližuje operu dramaturgyně Eva Mikulášková.

Jakub Tolaš (Jan Tausendmark, mladý občan pražský), František Zahradníček (Volfram Olbramovič, starosta pražský), Gianluca Zampieri (Jíra, poběhlík)


Na ostravské jeviště se opera navrací po úctyhodných 36 letech od posledního nastudování (1980; dirigent: Václav Návrat, režie: Rudolf Málek). Tento nápad přišel při práci na Čertově stěně před dvěma lety, kdy jsme si uvědomili, že v roce 2024 uplyne 200 let od narození Bedřicha Smetany a připomeneme si i 100. výročí Roku české hudby, jehož základ byl ostatně položen v roce 1924 také ke Smetanovu výročí,“ říká ředitel NDM a režisér inscenace Jiří Nekvasil.

Hudebního nastudování se ujal hudební ředitel opery NDM Jakub Klecker: „I když jsou Braniboři první skladatelovou operou, v kontextu české operní literatury má tento titul přední postavení. Smetana vypouští předehru a po krátkém dramatickém úvodu ihned vstupuje do děje. Průběh celého díla má jasnou formu, střídají se plochy zbožné, lyrické, bojovné i chorální,“ uvádí Jakub Klecker a dodává: „Nejen jako pro dirigenta, ale i sbormistra je pro mě radostí přinést na jeviště českou operu, kde má velkou úlohu sbor, který je navíc rozšířen na 60 zpěváků.“

Kristýna Vylíčilová (Ludiše, dcera Volframova), Eva Dřízgová-Jirušová (Vlčenka, dcera Volframova), Lenka Čermáková (Děčana, dcera Volframova)

V hlavních rolích se mohou diváci těšit na Martina Bártu / Jakuba Tolaše (Jan Tausendmark, mladý občan pražský), Jana Vacíka / Gianlucu Zampieriho (Jíra, poběhlík), Agnieszku Bochenek-Osieckou / Kristýnu Vylíčilovou (Ludiše, dcera Volframova), Martina Gurbaľa / Richarda Nováka (Kmet) a mnohé další.

Premiéry opery Braniboři v Čechách se uskuteční 9. a 11. června 2016 v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.

Dne 18. června hostuje operní soubor NDM s  inscenací Braniborů v  Čechách na  Mezinárodním operním festivalu Smetanova Litomyšl 2016.