čtvrtek 9. května 2013

Rolando, díky za krásný večer!

Před vyprodaným sálem Obecního domu vystoupil včera večer - již počtvrté v Praze - mexický tenorista Rolando Villazon. Zdá se, že Prahu tento charismatický pěvec již trvale zařadil do programu svých koncertních turné, protože i na příští rok je již jeho vystoupení naplánováno.


V roce, kdy hudební svět oslavuje jubileum Giuseppe Verdiho, sestavit Rolando Villazon svůj program výhradně ze skladeb tohoto autora. Zazněly árie převážně z raných Verdiho oper (  Lombarďané, Korzár, Luisa Miller, Oberto),  výjimkou byla árie Macduffa z opery Macbeth, a dále několik Verdiho písní. I mezi orchestrálními čísly se vedle známých předeher objevily i skladby méně známé a  málo hrané, např. Preludium k opeře Otello ( není částí opery a poprvé zaznělo až na CD Verdi discoveries z r. 2003), nebo Baletní hudba ze 3. dějství opery Macbeth, kterou Verdi zkomponoval pro pařížskou premiéru této opery. Tuto dramaturgickou skladbu večera přijalo pražské publikum velmi příznivě a ohlas byl stejně bouřlivý, jako kdyby zněly notoricky známé Verdiho "hity".


Hlasově byl, na rozdíl od loňského koncertu, Rolando Villazon v dobré kondici, jeho hlas zněl jistě ve všech polohách až po náročné, vždy s jistotou nasazené  výšky. Procítěná dynamika i charakteristická mimika pak jen dokreslila celkový působivý dojem skladeb. Je znát, že Verdiho rané opery Rolandovi "sedí". Naproti tomu trochu zklamal orchestr pod taktovkou Guerassima Voronkova, zejména v operních předehrách zněl až nepříjemně hlasitě.

Verdimu zůstal Rolando věrný i při přídavcích, které byly celkem tři a překvapivě všechno písně. Publikum možná očekávalo jako závěrečný přídavek Brindisi z opery Traviata, Rolando zazpíval sice Brindisi, ne však z Traviaty, ale Verdiho píseň Mascetemi il vino!. Na jeviště si přitom přinesl sklenici vychlazeného piva a  na závěr písně Rolando ji  vypil na ex, za což sklidil nadšené ovace.


Rolando Villazon je zcela mimořádnou osobností v oblasti opery. Dokáže okamžitě navázat kontakt s publikem a strhnout ho svým nadšením, energií a radostí z hudby a zpěvu. Do svých vystoupení dává vždy vše, celou svoji bytost, a publikum to cítí a nadšeně přijímá. Je sice pravda, že po dvou přestálých hlasových krizích a operaci hlasivek již jeho výkon nedosahuje a pravděpodobně už nikdy nedosáhne úrovně z vrcholu  jeho kariéry před cca 10 lety, ale jeho vystoupení stále přinášejí posluchačům nezapomenutelné zážitky, obrovskou radost a pocit štěstí. Odcházejí z jeho koncertů naplnění nadšením a pozitivní energií - a o to především jde. K čemu je technicky dokonalý výkon pěvce, pokud se zároveň nedotkne našich srdcí? Rolando Villazon si cestu k našim srdcím už dávno našel. Díky Rolando!



8.5.2013
Rolando Villazon, Smetanova síň Obecního domu v Praze
Český národní symfonický orchestr, dir. G. Voronkov

1) předehra k opeře Nabucco
2) Lombarďané - La mia letizia infondere, kavatina Oronta
3) předehra k opeře Loupežníci
4) Korzár - Eccomi prigioniero! - árie Corrada
5) Il mistero - píseň
6) předehra k opeře Luisa Miller
7) Luisa Miller - Quando le sere al placido - árie Rodolfa

přestávka

1) Preludium k opeře Otello
2) Oberto - Ciel, che feci! ... Ciel pietoso - árie Riccarda
3) Baletní hudba ze 3. dějství opery Macbeth - 1. část
4) Macbeth - O figli, o figli miei! - árie Macduffa
5) Baletní hudba ze  3. dějství opery Macbeth - 2. část
6) Deh, pietoso, o Addolorata - píseň
7) L´esule - píseň

Přídavky:
1) Non t´ascoltar all´urna - píseň
2) Il poveretto - píseň
3) Brindisi - Mascetemi il vino! - píseň