úterý 24. ledna 2012

Smrtelná nesmrtelná Makropulos v Ostravě

Druhé ze tří představení koncertní verze opery Leoše Janáčka Věc Makropulos, které se uskutečnilo 21. ledna 2012 v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě, přineslo nezapomenutelný zážitek nejen všem divákům v sále, ale také posluchačům u rozhlasových příjimačů. Představení přenášela v živém vysílání stanice Český rozhlas 3 - Vltava.

Před samotným začátkem slavnostního představení se za velkého zájmu přítomných diváků konala krátká beseda na téma Janáček a Věc Makropulos, kterou provázel slovem dramaturg Daniel Jäger, hudební ředitel a dirigent Robert Jindra a Peter Mikuláš, který byl jedním z účinkujících. V naprosto vyprodaném Divadle Antonína Dvořáka začalo představení krátce po 19 hodině.

Netradiční koncertní uvedení přineslo zajímavé momenty. Při prvních taktech bylo možné vidět všechny pěvce, kteří postupně během předehry odcházeli z jeviště do zákulisí. Celé představení se neslo spíše v koncertním duchu.

Není žádným překvapením, že právě Eva Urbanová přilákala do ostravského divadla nejvíce diváků. Dá se říci, že je dnes v Ostravě takzvanou "stálicí", kterou diváci milují. S rolí Emilie Marty vyčkávala a to se vyplatilo. Pěvecky bezchybný výkon odměnili diváci dlouhotrvajícím potleskem. 

Aleš Briscein se předvedl v životní formě. Role Alberta Gregora jakoby byla napsána  právě pro něj. Petera Mikuláše zná ostravské publikum velice dobře. V loňské sezóně se představil jako nezapomenutelný Sir John Falstaff ve Verdiho poslední opeře Falstaff. Jeho dr. Kolenatý byl noblesní a precizní v každém tónu.

Není malých rolí v Janáčkových operách. Vedlejší party by měly být vždy obsazeny prvotřídními umělci. To se jednoznačně povedlo právě v Ostravě. Svou bezchybnou češtinou a téměř klukovskou hravostí mne zaujal Luciano Mastro, který ztvárnil roli mladičkého Janka.

Hudebního nastudování operního veledíla se ujal Robert Jindra, pro kterého je Věc Makropulos již třetím janáčkovským počinem v Ostravě. Orchestr hrál dynamicky a s úžasným nasazením, překrásně doplňoval výkony sólistů.

Věc Makropulos je další v řadě oper Leoše Janáčka, kterou je v Ostravě možno vidět a slyšet. V příští sezóně nás čeká nová inscenace Káti Kabanové. A jak sám pan Jindra poznamenal na besedě, v roce 2014 je na programu poslední Janáčkovo dílo Z mrtvého domu. Máme se tedy skutečně na co těšit!

Hudební nastudování a dirigent: Robert Jindra 
Sbormistr: Jurij Galatenko 
Vizuální koncepce: David Bazika 
Režijní spolupráce: Bohuslava Kráčmarová

Osoby a obsazení:

Emilia Marty: Eva Urbanová
Albert Gregor: Aleš Briscein
Advokát dr. Kolenatý: Peter Mikuláš
Vítek, solicitátor: Jozef Kundlák
Kristina, jeho dcera: Agnieszka Bochenek-Osiecka
Baron Jaroslav Prus: Ivan Kusnjer
Janek, jeho syn: Luciano Mastro
Hauk-Šendorf: Václav Morys
Strojník: Jaroslav Kosec
Poklízečka: Erika Šporerová
Komorná: Michaela Kapustová