čtvrtek 12. ledna 2012

Po ST.O.PÁ.ch opery …

Občanské sdružení ST.O.PA. je studentská operní partička pěti mladých lidí zabývajících se operou. Hlavním cílem sdružení je pořádání besed s významnými osobnostmi operního světa. Z názvu vyplývá, že ST.O.PA. je tu hlavně pro studenty hudebního umění, ale i pro širokou veřejnost. Opera je středem našich zájmů. Rádi bychom skrze naše projekty ukázali její krásy i vám.


V úterý 10. 1. 2012 se konala první beseda, na kterou přijal pozvání Prof. Peter Mikuláš. Bylo až šokující, s jakou skromností a lidskostí pan Mikuláš hovořil. Obohatil nás nejen svými profesními zkušenostmi, ale měli jsme také možnost nahlédnout pod pokličku jeho osobního života. Díky jeho projevu panovala v sále uvolněná až bezprostřední atmosféra. 


Pan Mikuláš nás doslova odzbrojil svým spontánním pěveckým výstupem, který umocnil vlastním klavírním doprovodem. Publikum se zatajeným dechem vyslechlo basovou árii  Fiesca z opery Simon Boccanegra od Giuseppa Verdiho a jednu z Brahmsových písní, které všichni přítomní ocenili bouřlivým potleskem.
 
V závěru besedy jsme panu Mikulášovi měli možnost položit otázky, na které pohotově a s nadhledem odpovídal. Kladené dotazy byly z oblasti pěvecké techniky i interpretace.    

Více informacích o studentské operní partičce a dalších besedách s umělci naleznete na facebook stránce ST.O.PA.


Autory článku jsou Tomasz Suchanek, Simona Mrázová a Karel Mrkva