pondělí 12. září 2011

Operní "počteníčko"

Pro čtenáře, kteří hovoří také anglicky, je v dnešní době na trhu několik časopisů (povětšinou jsou to měsíčníky), které přináší novinky, zajímavosti a pohledy do operní minulosti, přítomnosti a také budoucnosti. Většinou se věnují aktuálním tématům, dané operní sezóně a lidem, kteří jsou s pojmem OPERA spojeni jako interpreti a tvůrci.


Dnes bych se ráda krátce zastavila právě u těch časopisů, které sice na českých stáncích nenajdete, zato si je můžete jednoduše objednat nebo si koupit aktuální číslo při svých výletech za operou v zahraničí.


OPERA NEWS

zářijové číslo OPERANEWS 2011


První číslo nejčtenějšího amerického operního časopisu OPERANEWS vyšlo již v roce 1936! Od té doby prošel měsíčník mnoha změnami - od obálky a její grafické úpravy, až po samotný obsah. Dnes patří k nejkvalitnějším a nejobsáhlejším časopisům o opeře vůbec. Tvůrčí tým věnuje každoročně jedno ze svých čísel letním hudebním festivalům (nikdy neopomene ani festival Pražské jaro). Je to americký časopis, proto je jeho obsah věnován především americkým operním produkcím, operním domům a také umělcům, kteří vystupují převážně v USA. Na evropskou scénu ovšem pamatuje také. Přesvědčte se sami, více informací o obsahu nejnovějšího čísla, předplatného a dalších novinkách, které v časopise ani nenajdete, naleznete na webové stránce či na facebook profilu Operanews.




OPERA
aktuální čislo časopisu OPERA 


Z evropských časopisů bych se ráda zmínila o magazínu OPERA, který je velice populární především ve Velké Británii. Odtud také pochází. Poprvé vyšel v roce 1950, vychází dodnes každý měsíc. Součástí časopisu jsou také recenze nových audio a video nahrávek, knižních publikací. Více informací naleznete zde.


OPERANOW 
aktuální číslo měsíčníku OPERA NOW 


Dalším časopisem, který stojí za zmínku, je OPERA NOW. Nově bude vycházet jako měsíčník s velkým množstvím informací o opeře, klasické hudbě ve světě. Pokud máte zájem o starší čísla časopisu, je možné si je objednat. Tuto službu nabízí většina světových časopisů, objednávat můžete samozřejmě do vyprodání zásob. Více informací o časopise naleznete zde.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Když už zmiňuji časopisy věnující se operní tvorbě, ráda bych alespoň upozornila na další měsíčníky, které se věnují klasické hudbě jako takové.


BBC CLASSIC
aktuální číslo Classic FM


GRAMOPHONE


aktuální číslo časopisu GRAMOPHONE


BBC MUSIC


aktuální číslo měsíčníku BBC MUSIC