pátek 5. srpna 2011

Oněgin ve WSO - dva vynikající debuty

Na konci sezony 2010-11 Vídeňská státní opera v bloku čtyř představení opět uvedena Čajkovského operu Eugen Onegin.


Tato inscenace v režii Falka Richtera zde měla premiéru v roce 2009. Inscenace, byť aktéři mají moderní kostýmy, není vsazena do konkrétního časového rámce, je to spíše taková efektní abstrakce, barevně dominují šedá, černá, stříbrná, modrá - studené barvy. Určitým kontrastem je červený Olžin oblek. Scéna je minimalistická, velkou roli hraje nasvícení. Inscenace na mě však jako celek působila odtažitě a chladně, některé prvky však byly zajímavé - například dopis promítaný na plátno. Nevadí mi posun směrem do současnosti, ale má pro mě smysl příběh vsazený do určitého konkrétního časového rámce (v tomto smyslu mě velmi oslovila salcburská inscenace z roku 2006).



V titulní roli Oněgina se představil švédský barytonista Peter Mattei. Oněgin patří k jeho parádním rolím. Není to typ seladona, dandyho, zprvu je spíše uzavřenější, nepřístupný, postavu vykresluje ve vší nejednoznačnosti a rozpolcenosti. Mattei má nádherně zabarvený tvárný a lahodný sametový hlas, pro tuto roli ideální.


V roli Taťány vystoupila lotyšská sopranistka Maija Kovalevska. Kovalevska je vynikající Taťánou - zjevem, zpěvem, herectvím. Oslnila lyrickým, průrazným sopránem, náročná dopisová scéna byla odměněna dlouhým potleskem.






Peter Mattei i Maija Kovalevska toho večera debutovali ve Vídeňské státní opeře nejen ve svých rolích, ale byla to vůbec jejich první vystoupení v tomto operním domě. Oba si po představení vysloužili dlouhotrvající potlesk a volání bravo. Debut se vydařil.

V roli Olgy se představila bulharská mezzosopranistka Nadia Krasteva. Role je pro tuto pěvkyni jako na míru šitá. Přestože její Olga byla smyslná žena, nevyzněla v jejím podání povrchně.

Jistým zklamáním byl Lenský Mariuse Brenciuse. Toporný herecky, pěvecky sice vše odzpíváno vše spolehlivě, ale chybělo něco "navíc".



Vynikajícím, byť poněkud mladým Greminem byl Ain Anger. I menší role Lariny (Zoryana Kushpler) a Filipjevny (Aura Twarowska), byly obsazeny na vysoké úrovni.
Orchestr pod vedením Michaela Guttlera odvedl dobrý standard, vynikající byl sbor.



Peter Iljič Čajkovskij
Eugen Onegin
repríza 4.června 2011, Wiener Staatsoper

Osoby a obsazení:

Larina ..................... Zoryana Kushpler
Tatjana .................... Maija Kovalevska
Olga ......................... Nadia Krasteva
Filipjevna ............... Aura Twarowska
Eugen Onegin ........ Peter Mattei
Lenski ..................... Marius Brenciu
Gremin ................... Ain Anger
Ein Hauptmann ..... Hans Peter Kammerer
Seretzki .................. Hans Peter Kammerer
Triquet ................... Michael Roider
Vorsanger .............. Oleg Zalytskiy
Orchestr a sbor WSO, dirigent Michael Guttler