neděle 6. února 2011

Juan Diego Flórez Bratislavu oslnil


„Peruánský rodák a nejžádanější belcantový tenorista Juan Diego Flórez na čtvrtečním koncertě nabídl v Opeře SND mimořádnou lekci.V deseti áriích odhalil,co skrývá pojem dokonalost…“, píše operní kritik Pavel Unger v hudební rubrice jednoho slovenského deníku.A nelze jinak, než bezvýhradně s tímto tvrzením souhlasit.


J.D.Flórez hostoval v SND 3.2.2011. Koncert byl vyprodán do posledního místečka a předcházelo mu plno očekávání, těšení a zvědavosti. Zřejmě i plno velkolepých příprav.

Ačkoliv jsem živě zažila tohoto tenoristu již dvakrát, znám ho i z různých přenosů, DVD, CD apod., věděla jsem tedy na koho a na co se mohu těšit, čekalo mne velké a milé překvapení. Příjemným překvapením pro mne byla i sama budova SND, ve které jsem byla poprvé .Krásný, moderní komplex, na který mohou být Slováci pyšní, i když já osobně se cítím lépe ve starých operních domech.

J.D.Flórez se předvedl slovenskému publiku v absolutně špičkové formě.Ve svém programu, který nebyl podbízivý, předvedl nejen svoji brilantní hlasovou techniku, koncentrovanost, kultivovanost projevu, ale i vroucnost , vláčnost a výraz. Všechny árie byly podány nejen fascinovaně technicky bezchybně, ale byly předneseny a podány s citem pro vnitřní obsah. Mne osobně nejvíce zasáhla Rossiniho Messa di Gloria a arie z Gounodova Romea a Julie. Ale ublížila bych všem dalším přednesům, kdybych tvrdila, že tato dvě čísla byla podána nejlíp .Nejlepší bylo bezvýhradně všechno.


Orchestr SND dirigoval italský dirigent Alessandro Vitiello a vedl ho velmi citlivě vzhledem k pěvci.Celý výkon orchestru se mi jevil jako velmi dobrý, včetně houslového sóla – Meditace z opery Thais.Výjimečně skvělá byla hobojová sóla v orchestrálních skladbách.

Peruánský tenor J.D.Flórez bratislavské publikum naprosto nadchl a oslnil..To ho odměňovalo mohutným potleskem, voláním bravo a nakonec nekonečnými ovacemi vstoje..On svůj dík zase vložil do tří přídavků – Romeo a Julie - L´amour…l´amour,
Árie Tonia z Dcery pluku a La donna e mobile z Rigoletta.

Byl to mimořádný koncert, mimořádně krásný a silný zážitek. Mám docela v živé paměti Florezův koncert v Praze před dvěmi lety. Taktéž to byl zážitek, který se jen tak snadno nepřekryje dalšími .Ale musím konstatovat, že za ten čas dozrál tento famózní umělec ještě k větší dokonalosti a hlasové kráse. Bravo,bravissimo!



Juan Diego Flórez – 3.2.2011 –SND Bratislava
Orchestr Opery SND
Dirigent Alessandro Vitiello
Program:Domenico Cimarosa – Il matrimonio segreto – předehra k opeře
Il matrimonio segreto – árie Paolina z 2.dějství
Gioacchino Rossini - Otello – předehra k opeře
Árie Rodriga z 2.dějství
Tancredi – předehra k opeře
Messa di Gloria
Francois A.Boieldieu - La dame blance – árie Georgesa z 2.dějství
Jules Massenet - Thais – meditation
Giuseppe Verdi - Rigoletto – árie Vévody z 2.dějství
Un giorno di regno - předehra k opeře
Un giorno di regno - árie Edoarda z 2. dějství

Autor: Vlasta Kratochvílová