čtvrtek 16. prosince 2010

Vánoční koncert z Valdštejnského paláce


V překrásném Rytířském sále Valdštejnského paláce pořádá každoročně Senát ČR vánoční koncert, který je pravidelně během svátku vysílán v televizi. Letos tomu nebude jinak.

Téměř 70-ti minutový program otevřel soubor Barocco sempre giovane s Vivaldiho Sinfonii C dur. Hudební těleso doprovázelo všechny sólisty během koncertu. V podání talentované Liany Sass zazněla Rybova vánoční pastorela Rozmilý slavíčku. Mladá sopranistka působí v Ústí nad Labem, kde ji diváci mohou vidět a slyšet například v roli Mimi v Pucciniho opeře La bohème.

Slovenský tenorista Juraj Hollý se skvěle uvedl árií z opery Georga Friedricha Händela Atalanta. V závěrečné Tiché noci jeho hlas vedle přítomných pěvkyň bohužel spíše zanikal.

Áriemi z oper Xerxes a Rinadlo potěšila Michaela Kapustová, která dnes vystoupí na koncertě Václava Hudečka v kostele sv. Šimona a Judy v Praze.

Největším a nejkrásnějším dárkem bylo pro všechny vystoupení Václava Hudečka. Jemný a lehoučký zvuk jeho houslí připomínal padající sníh, kterého si v těchto dnech všichni notně užíváme.

Celý koncert natáčela Česká televize, záznam bude odvysílán 25.12. 2010.