úterý 3. srpna 2010

Elina Garanča nadchla Prahu


Včerejší koncert Eliny Garanči byl dalším báječným zážitkem letošního léta. Na programu byly převážně skladby španělských autorů, zazněly zarzuely, ale i árie z Carmen , Donizettiho Favoritky a Ponchielliho Giocondy.


Málokdy se stane, že se publikum nechá strhnout k výkřikům bravo hned po úvodní skladbě programu, navíc skladbě orchestrální. Ale včera večer ve Smetanově síni tomu tak bylo, a to především díky charismatickému dirigentovi Karlu Markovi Chichonovi a výborně hrající Pražské komorní filharmonii. Dívat se na dirigenta, s jakou radostí, zaujetím a elegancí diriguje, byl zážitek sám pro sebe. Tato radost z hudby jakoby se přenesla i na orchestr, takže byl skutečně požitek orchestrální skladby, které tvořily téměř polovinu programu, poslouchat.


Elina Garanča předvedla naprosto dokonalý výkon jak v zarzuelách, které přednesla s téměř „španělských“ temperamentem, tak i v operních áriích. Dokonale ovládá svůj lahodný hlas ve všech polohách a bohatě odstíněné dynamice. Ovace nadšeného publika nebraly konce a sympatická Elína nás na závěr odměnila dvěma přídavky Chapího Carceleras a Granadou Augustína Lary.


Na závěr koncertu nás čekalo milé překvapení – autogramiáda obou umělců u východu z koncerního sálu, kterou zorganizovala pořádající agentura Nachtigall Artists.Vše probíhalo ve velmi příjemné a uvolněné atmosféře za přítomnosti televizních kamer, možná se natáčel další dokumentární film. Elina i Karel Mark Chichon, v civilním životě manželé, ochotně asi půl hodiny dávali autogramy, fotili se s fanoušky a přitom ještě odpovídali na otázky televizního štábu. Na otázku, jak se cítí po právě skončeném koncertě Karel Mark Chichon odpověděl, že v Praze je skvělé publikum, před kterým je požitek vystupovat.








Na závěr nám oba manželé zapózovali pro společnou fotku, což, jak nám Elina žertem sdělila, dělají jen velmi zřídka, a máme tedy báječnou šanci fotky výhodně prodat.