pondělí 19. července 2010

Videotéka - La Fanciulla del West, Torre del Lago 2005


Pucciniho opera La Fanciulla del West vznikala v ne právě šťastném období skladatelova života. Žárlivost jeho manželky, falešné obvinění z poměru s Giacomem, v tomto důsledku vyvolaná hysterie v městečku (Puccini s rodinou žil v Torre del Lago) a klevety dohnaly jejich služebnou Doriu k sebevraždě. Posmrtně zjištěná neodůvodněnost tohoto počínání měla za následek obrácení veřejného mínění proti Elvíře a následný soud s rodinou zemřelé dívky. V tomto období se rodila partituta Děvčete ze Západu. Libreto vzniklo podle hry Davida Belasca, autory jsou Guelfo Civinini a Carlo Zangarini. Vznikla tak - díky svému námětu - opera western. Premiéra se konala 10.12.1910 v Metropolitní opeře v obsazení Destinnová-Caruso-Amato, dirigoval Toscanini.
Filmový průmysl byl samozřejmě v té době ještě v plenkách, na boom zvaný western si film počká ještě 30-40 let, na všechny ty Gregory Pecky, Jamese Stewarty nebo Johny Wayney. Díky Puccinimu však opera má velice slušný western s klasickou zápletkou a své hrdiny tak mohla v následujících desetiletích také objevovat. To, jak se podaří najít to správné obsazení mohou tedy diváci posuzovat už bezmála 100 let. Na DVD je v současné době několik verzí této opery - vynikajícími (a pro někoho zatím definitivními) verzemi jsou záznamy z Covent Garden z roku 82 (Neblett-Domingo-Carroli, dir. Santi) a záznam z MET z roku 1992 (Daniels-Domingo-Milnes, dir. Slatkin).
Nejnovějším DVD na trhu je záznam představení z Pucciniho festivalu v Torre del Lago z roku 2005. V titulní rolích Minnie a Dicka Johnsona-Ramarreze se představil v reálu manželský pár Daniela Dessi a Fabio Armiliato.
Pro roli Minnie je zapotřebí obsadit typově pěvkyni, která přesvědčí, že na jednu stranu dovede zkrotit bandu zlatokopů, získat si jejich respekt a být rázná, ale zároveň v sobě musí mít i něhu, zranitelnost a jemnost. Přestože Daniela Dessi už není ve věku "děvčete", všechny tyto požadavky splňuje, herecky vynikajcí, s průrazným hlasem, byť místy znějícím ostřeji. Minnie je vypjatá role (zvlášť ve 2. dějství je dějových a citových zvratů hodně) a Dessi toto zvládla obdivuhodně.
Dick Johnson-Ramarrez Fabia Armiliata má šarm a kouzlo, ve scénách s Minnie herecky přesvědčivý, jeho Johnson je však spíš nenápadnější, není ho hned všude "plno". Svým výkonem potvrdil svou pozici vynikajícího tenoristy ve svém oboru.
Třetí hlavní postavou je šerif Rance ztvárněný Luciem Gallem. V jeho podání je to výrazný tvrďák, který svým nešťastným způsobem miluje Minnii, způsobem, který je už dopředu odsouzen k zániku. To, jak Gallo Rance podal mě osobně fascinovalo - s obrovským nasazením a energií.
Nevím, jak jinak než kasicky by se Fanciulla dala inscenovat. I zde to nebylo jinak. Byly použity místní folklórní (rozuměj indiánské) motivy ve výzdobě, a pak některé zajímavé rekvizity - Minnie předčítající Bibli, sedící na velké knize s nápisem "Holy Bible" v 1. dějství nebo hnáty lemující šibenici v 3. dějství.
Orchestr pod vedením Alberta Veronisiho vynikající, jednotlivé hudební motivy precizně vykresleny.

Giacomo Puccini: La Fanciulla del West
Gran Teatro All'aperto Di Torre del Lago

Minnie .................................... Daniela Dessi
Dick Johnson (Ramarrez)..... Fabio Armiliato
Jack Rance ............................. Lucio Gallo
Nick ........................................ Massimo La Guardia
Ashby ..................................... Andrea Patucelli
Sonora .................................... Marzi Giosi

Dirigent .................................. Alberto Veronesi
Režie ...................................... Ivan Stefanutti

Hodnocení ................... 80 %