pátek 4. června 2010

Pozvánka na oslavu výročí Gustava Mahlera


Dne 7. 7. 2010 oslaví celý kulturní svět 150. výročí narození G. Mahlera. U nás proběhnou oslavy v Kalištich, kde se Mahler narodil, a v Jihlavě, kde v době svého mládí žil.

Dopoledne v 10.30 hod bude v Jihlavě slavnostně otevřen na místě bývalé synagogy Park Gustava Mahlera a odhalena jeho socha. Akce se koná pod patronátem prezidenta republiky Václava Klause. Kromě něj se zúčastní i řada představitelů kulturního života v čele s vnučkou G. Mahlera Marinou Mahlerovou a předním interpretem Mahlerových písní, barytonistou Thomasem Hampsonem.

Odpoledne se slavnost přesune do Kališť. Ve 14.00 hod bude do rosaria zasazena nová odrůda růže s názvem "Gustav Mahler", která byla vypěstována specielně pro toto jubileum. V 15.oo hod se pak v rodném domě G. Mahlera uskuteční písňový recitál Thomase Hampsona, na klavír ho doprovodí Wolfram Rieger. Zazní písně z cyklu „ Des Knaben Wunderhorn“ a další Mahlerovy písně. Koncert bude přenášen v přímém přenosu prostřednictvím mezinárodní rozhlasové sítě EBU do celého světa, u nás bude vysílán na stanici ČR 3 Vltava. Kromě toho bude on-line přenášen na internetové televizi www.tvmedici.com, na stránkách www.gustavmahler.eu a pravděpodobně i na www.jihlava.cz. Celý koncert se bude natáčet a stane se součástí velkého DVD, které Thomas Hampson chystá již déle než rok.


Ve 20.15 hod pak začne slavnostní open – air koncert pod názvem „Mahler Gala“, který bude přímým přenosem přenášet ČT2, ProArte, NRK a další televize. Zazní Symfonie č. 2 c moll „Vzkříšení“ a výběr písní v podání Thomase Hampsona, Anne Sofie von Otter a Anity Solberg. Doprovázet bude Mahler Chamber Orchestra pod taktovkou Manfreda Honecka, Pražský filharmonický sbor a chlapecký sbor Boni pueri.

Thomas Hampson, který je významným sponzorem rekonstrukce Mahlerova rodného domu, je považován za jednoho z nejlepších současných interpretů Mahlerových písní. O tom, jak velmi mu záleží na průběhu oslav v Kalištích svědčí i fakt, že 21.května osobně Kaliště navštívil a zúčastnil se jednání o přípravách celé akce. Přiletěl ráno z Curychu do Vídně, kde si najal auto a odtud přijel - sám řídil - do Kališť.



A protože se velmi těší na setkání se svými českými fanoušky, napsal nám pro ně při našem setkání v Curychu tuto pozvánku do Kališť.