pátek 18. června 2010

The Gershwin Room - stálá expozice Knihovny Kongresu ve Washingtonu DC


Před pár týdny jsem v obchodě narazila na kompletní nahrávku opery George Gershwina PORGY A BESS, kterou jsem do té doby měla pouze na 2 LP. Neodolala jsem a hned si ji zakoupila. Kompletních nahrávek či výběrů jediné Gershwinovy opery existuje celá řada, já osobně mám nejraději originální nahrávku z roku 1935. Ve stejném roce byla opera poprvé uvedena v newyorské MET. V hlavních rolích mohli tehdy diváci vidět slyšet užasného Todda Duncana v roli Porgyho a nedávno zesnulou Anne Brown v roli Bess. Díky dochované nahrávce můžeme obdivovat jejich umění dodnes.


Hudbě George Gershwina jsem propadla už před lety. Možná je to také tím, že jsem před časem žila v USA a měla jedinečnou příležitost studovat a slyšet Gershwinova hudební díla živě - v několika operních domech či koncertních sálech po celých Spojených státech.


V roce 1998 – u příležitosti 100. výročí narození George Gershwina - byl oficiálně v Knihovně Kongresu ve Washingtonu DC slavnostně otevřen THE GERSHWIN ROOM.
Jedná se o větší místnost, ve které mohou návštěvníci vidět hned několik rarit. Originální noty Gershwinových děl, různé upomínkové předměty, ale také osobní věci patřící Gershwinovi. Nejvíce na mne zapůsobilo piano, které je umístěno uprostřed místnosti – na něm Gershwin napsal většinu své opery Porgy a Bess. George Gershwin byl také talentovaný malíř, jeho autoportrét i portrét bratra Iry jsou též součástí expozice.


Během 20. a 30. let 20. století byl George společně se svým starším bratrem Irou (vynikajícím textařem, který i po předčasné bratrově smrti spolupracoval s dalšími velikány americké populární hudby) jedním ze zakladatelů americké písně. Dodnes jsou jejich legendární melodie známé po celém světě.
K nejznámějším Gershwinovým dílům klasické hudby patří jistě Rhapsody in blue, klavírní koncert F dur a Američan v Paříži.


V některých z dalších příspěvků bych ráda představila George Gershwina jako skladatele a umělce, který ovlivnil svou tvorbou celou řadu současníků.