neděle 25. dubna 2010

Pekelný nášup - Čert a Káča v Českých Budějovicích

Přátelé, přiznejte si upřímně - kolik z Vás vidělo na operním jevišti operu Čert a Káča?

Já osobně dvakrát. Asi před rokem překrásnou inscenaci v Národním divadle v Praze, která mne upoutala krásnou hudbou a solidními výkony sólistů.

Minulý měsíc jsem tuto operu viděla podruhé v Českých Budějovicích. Tato nová produkce měla premiéru 26. a 27. února 2010 v DK Metropol. DK Metropol není klasická divadelní budova. Je to sál, který slouží pro mnoho účelů - rauty, módní přehlídky, atd. Uvádí se zde mimo jiné i operní představení. Je pravda, že divadlu jako takovému se místo moc nepodobá, ale i přesto zde po celý večer panovala příjemná atmosféra.


Po příchodu pana dirigenta se orchestr rozezvučel ,,pekelnou" předehrou. Hudební nastudování bylo velice slušné, přípravu maestro jistě nepodcenil. Zaujaly také kostýmy, které svou veselostí a hlavně jednoduchostí (a to především kostým Káči) jistě upoutaly diváky v sále. Největší obdiv sklidil bezesporu kostým Lucifera (Peter Poldauf), který byl opravdovým ďáblem tělem i duší.

Michaela Kapustová byla veselou, rozdováděnou a umíněnou Káčou. Její herecké nadání a komediální kumšt byl nepřehlédnutelný. Křišťálově čistý mezzosoprán zajisté upoutal všechny přítomné. V těchto dnech se slečna Kapustová pilně připravuje na titulní roli Rossiniho Popelky, která má premiéru v květnu v Brně. Tato mladá a nadaná umělkyně je podle mého názoru jednou z velkých operních nadějí budoucnosti.

V roli ovčáka Jirky jsem měla možnost slyšet Václava Janečka. Jeho dramatický a zvučný hlas by se jistě lépe hodil pro roli Verdiho Otella než mladého ovčáka.
Velkým zklamáním byl pro mě Marbuel, v této roli bohužel ,,nešťastně" obsazen Františkem Brantalíkem, který svůj part téměř odříkával. Čert Marbuel by měl být živým, téměř skutečným ďáblem, ze kterého nejen dětský divák vycítí strach, později také veselost a hravost. Nic takového jsem bohužel nepostřehla.

Velký obdiv patřil sboristům a baletu opery Jihočeského divadla. Upozornila bych především na Pavla Klečku v roli hospodského a Vítězslavu Bobákovou jako skvělou mámu Káči.


Veselé a vkusné operní nastudování sklidilo veliké ovace. Já osobně byla nadšená a upřímně mohu konstatovat, že i v Českých Budějovicích se hraje a zpívá s chutí a na úrovni.
V sezóně 2010/2011 se můžeme těšit na další reprízy Dvořákova skvostu. Více informací ohledně nejen operních produkcí naleznete na http://www.jihoceskedivadlo.cz/
Hudební nastudování: Martin Peschík
Režie: Josef Průdek
Scéna: Pavel Krejčí
Kostýmy: Edita Kurková
Osoby a obsazení:
Jirka, ovčák: Václav Janeček
Káča: Michaela Kapustová
Její máma: Vítězslava Bobáková
Marbuel: František Brantalík
Lucifer: Peter Poldauf
Kněžna: Kateřina Hájovská
Maršálek: Josef Falta
Hostinský: Pavel Klenka