čtvrtek 3. února 2011

Věc Makropulos - spojení dvou géniů na prknech pražského Národního divadla


Již v minulé sezóně 2008/2009 uvedlo Národní divadlo v Praze nové nastudování opery Věc Makropulos. Připomněli jsme si tímto hned dvě významná výročí – 80. let od úmrtí Leoše Janáčka (1854 – 1928), 70. výročí úmrtí Karla Čapka (1890 – 1938).


Střídmost a přitom okázalost, zoufalství a naivita, bohatství a nicota. Tohle všechno je součástí Čapkova dramatu, který v roce 1926 geniálně zhudebnil Leoš Janáček (je též autorem libreta).
Nadčasový příběh spojující minulost a přítomnost světa v jedné osobě – Elině Makropulos. Moderní a propracovaná režie Christophera Aldena odkrývá spoustu malých detailů, které jsou dnes aktuální více než kdy předtím.


Christopher Alden není žádným nováčkem operní režie. Jeho práci mohli diváci obdivovat v USA (Washington Opera, Chicago Lyric Opera a San Francisco Opera). Dále pak Fallův Krátký život a Dallapiccolův Vězeň (Il prigioniero) pro Řeckou národní operu, Monteverdiho Orfeo pro Opera North, Wagnerův Bludný Holanďan v Portland Opera, Mozartův Únos ze serailu v Basileji, Verdiho Nabucco pro Deutsche Oper am Rhein v Düsseldorfu-Duisburgu a Aida pro Deutsche Oper v Berlíně.




Gun-Brit Barkmin nebyla včera ve své nejlepší formě; její jinak výrazný hlas nebyl chvílemi skoro slyšet. Na loňské premiéře zpívala ale báječně. Doufejme, že to byla pouze krátka indispozice. Klobouk dolů před její češtinou - byla srozumitelná a jasná.
Ostatní pěvci odvedli úctyhodné herecké i pěvecké výkony, obzvláště Martin Bárta (Jan Prus) a Gialuca Zampieri (Albert Gregor).


Tuto inscenaci mohu všem jenom doporučit, zajisté se nebudete nudit!! Věc Makropulos v Národním divadle (koprodukce s English National Opera, Londýn) již pouze třikrát v této sezóně: 12.2., 18.3. a 23.3. 2010.

Dirigent: Tomáš Hanus
Režie: Christopher Alden

Obsazení:
Emilia Marty: Gun- Brit Barkmin
Albert Gregor: Gialuca Zampieri
Solicitátor Vítek: Jan Markvart
Kristina: Alžběta Poláčková
Jaroslav Prus: Martin Bárta
Janek: Tomáš Kořínek
Advokát dr. Kolenatý: Gustav Beláček
Strojník: Bohuslav Maršík
Poklízečka: Lenka Šmídová
Hauk-Šendorf: Jan Ježek
Komorná: Stanislava Jirků