pondělí 22. února 2010

Feliz cumpleanos Rolando!



Dnes slaví své 38. narozeniny jeden z nejvýraznějších představitelů současné operní pěvecké generace, mexický tenorista Rolando Villazon. Rolandovi se otevřela cesta na světová operní jeviště po r. 1999, kdy zvítězil v prestižní soutěži Operalia. V r. 2005 pak doslova zazářil vedle Anny Netrebko v nezapomenutelné inscenaci Traviaty na festivalu v Salzburgu. Následující období, plné operních vystoupení, koncertů, ale i jiných aktivit, které s sebou nesl mediální kolotoč, spojený s jeho rostoucí popularitou, vedlo k tomu, že se u Rolanda začaly projevovat hlasové problémy, které nakonec vyústily v téměř roční pauzu. Návrat na scénu v lednu 2008 vyvrcholil v létě 2008 nezapomenutelným vystoupením na festivalu v Salzburgu, tentokrát v roli Romea po boku Niny Machaidze. Kdo znáte tuto inscenaci z videonahrávky, někteří šťastlivci možná i živě, dáte mi jistě za pravdu, že tak, jako Rolando, by těžko někdo jiný ze současných tenoristů dokázal roli Romea podat. Ten dokonalý prožitek role a naprosté splynutí s hrdinou, který nám divákům dává zapomenout, že to je jen divadlo, je tím, čím si Rolando spolu s osobitým pěveckým projevem a krásným zabarvením hlasu, získává srdce milovníků opery na celém světě.




Počátkem loňského roku se u Rolanda objevily opět hlasové problémy, ukázalo se, že jejich příčinou je cysta na hlasivkách. V létě 2009 Rolando podstoupil operaci a po několikaměsíční rekonvalescenci před nedávnem ohlásil svůj návrat na operní scény. Stejně jako minule, i tentokrát si pro své první vystoupení po nucené pauze vybral Vídeň, kde přesně měsíc po svých narozeninách vystoupí 22. března v roli Nemorina Nápoji lásky.

Rolando Villazon je nejen výjimečný umělec, ale i nádherný člověk. Každého, kdo má možnost se s ním setkat, si okamžitě získá svojí bezprostředností a srdečností. Všechno, co dělá, dělá s obrovským nadšením, ve všem, co ho v životě potkává, se snaží najít vždy to pozitivní.

Rolando nedokáže dělat věci polovičatě, všechno, co dělá, dělá s plným nasazením, což na jedné straně činí jeho vystoupení tím mimořádným zážitkem, na druhé straně je ale zřejmě i částečně příčinou jeho potíží. Ale jak on sám říká, jinak to nedokáže.





Rolando má velmi vřelý vztah k Praze, k jeho oblíbeným autorům patří Franz Kafka, a proto při žádné návštěvě Prahy nevynechá možnost navštívit místa, spojená s Kafkovým životem. Prahu navštívil v minulosti nejen v souvislosti se svými dvěma koncerty, ale jezdí sem i nahrávat. Naposledy zde v prosinci 2009 nahrával část svého nového CD Tenor, které právě v těchto dnech vychází.




Rolando se věnuje také charitativní činnosti, mimo jiné je zapojen do projektu "clown doctors" (obdoba projektu "Zdravotní klaun" u nás) v Rakousku, Německu a nově i ve Velké Británii, kde příležitostně navštěvuje děti v nemocnicích.

Popřejme Rolandovi všechno nejlepší k jeho narozeninám, pevné zdraví a nové úspěchy v jeho operní dráze. A kdo máte chuť a možnost , přijeďte ho přivítat při jeho návratu na scénu 22.3. do Vídně. Já tam určitě chybět nebudu!!!